Teori kedatangan tamadun islam

Kepercayaan inilah yang menyebabkan orang-orang Melayu Pelalawan yang masih primitif dan yang kurang terpelajar masih memakai tangkal. Kedudukan Maharaja Indera sebagai raja dan dibangunnya Candi Hyang bagaimanapun akan membawa pengaruh kepada rakyatnya.

Antara teori-teori tersebut ialah; a Islam datang melalui India dan para pembawanya ialah para saudagar yang berniaga terutamanya dari Gujerat. Pada zaman Dinasti Yuan ini juga telah terdapat beberapa orang ulama besar yang menetap di China seperti Fuqaha al-Muazzam Maulana Qawamuddin al-Sibti.

Kenyataan-kenyataan di atas telah diperkuatkan oleh catatan-catatan yang dibuat oleh Ibnu Battutah M.

Orang Melayu Pelalawan juga percaya bahawa tangkal mempunyai kekuatan ghaib, luar biasa dan dapat melindungi pemakainya dari sesuatu penyakit atau dari perlakuan sihir. Sebelum kehadiran Islam di Pelalawan, orang-orang Pelalawan yang menganut kepercayaan animisme dan dinamisme yang telah bercampur dengan ajaran Hinduisme dan Budhisme.

Pertama dari sudut riwayat yang dicatat oleh para pengembara dan pedagang yang Teori kedatangan tamadun islam ke Asia Tenggara.

Baginda juga Berjaya menguasai Kampar dan Indragiri di Sumatera. Dengan kata lain, tanpa manusia mustahil wujudnya satu-satu agama.

Berlaku proses asimilasi dengan masyarakat tempatan, maka ramai daripada mereka memeluk Islam. Berdasarkan pembahasan tersebut, teori ini telah cuba mengemukakan bahawa Islam datang ke Alam Melayu atau Nusantara dari China berdasarkan dari peristiwa pemberontakan di Canton.

Beliau menyebut bahawa akidah Muhammad telah terlebih dahulu diterima di Pattani dan Pam di persisiran pantai timur dan selepas itu barulah diterima dan disebarkan oleh Parameswara di Melaka tahun M S. Islam cenderung kepada menyuburkan dirinya kepada seluruh alam manusia.

Hikayat Nur Muhammad d.

Justeru, tidak hairanlah sekiranya Islam dikatakan tersebar dengan mudah melalui usaha-usaha saudagar dan pendakwah tersebut. Kejatuhan Melaka tidak bererti berhentinya dakwah Islamiah di rantau ini keran pada abad ke 18MM, Pattani telah meneruskan usaha-usaha tersebut. Baginda telah menjemput sultan-sultan yang berada di bawah kekuasaan wilayahnya ke majlis-majlis ilmu dan bertindak sebagai pengajar.

Dapatlah kita lihat atau renungkan bahawa Pasai merupakan pusat intelektual Melayu-Islam yang terus berkembangan biarpun Melaka mengambil alih sebagai pusat Tamadun Melayu.

Menurut Ibrahim Ma, seorang sejarah tempatan melaporkan pendakwah Islam yang pertama datanmg ialah Saad b Lubayd yang tiba di Canton pada M.

Bukti-bukti sejarah juga masih tidak jelas dan bersimpang-siur. Fatimi, seorang penyelidik dari Pakistan. Melalui karya-karya merekalah agama Islam dapat tersiar dengan lebih meluas dan pesat. PengIslaman mereka berlaku secara aman tanpa pertumpahan darah.

Justeru itu perkara asas yang diguna pakai dalam menentukan sama ada bertamadun atau tidak sesuatu masyarakat haruslah dibina di atas perspektif yang berpaksikan sistem nilai iaitu agama Islam. Sebagai contoh Maharaja Huang Chu telah mendirikan sebuah masjid jamik di Nanking. Dengan adanya tulisan tersebut maka bahasa Melayu berkembang dengan pesat sekali.

Batu nisan beliau berbeza daripada batu nisan di Pasai dan batu nisan Malik Ibrahim di Gerisek sebab itu negeri Bengalah negeri utama asal agama Islam.

Para sultan Melayu Melaka juga menghantar ulamak-ulamak ke kawasan-kawasan tersebut untuk mengajar agama Islam.· Teori dan bukti kedatangan Islam ke Asia dari Semenanjung Tanah Arab · PENINGKATAN TAMADUN MANUSIA (Peningkatan Ekonomi d PENINGKATAN TAMADUN MANUSIA (Sistem Pemerintahan) TAMADUN HWANG HO; TAMADUN HWANG HO; PENGERTIAN DAN CIRI-CIRI TAMADUN; TAJUK FOKUS SEJARAH.

Teori kedatangan Islam ke tamadun Melayu mempunyai pelbagai kaedah dalam penyebaran Agama Islam melalui tamadun Islam ke alam Melayu, antaranya ialah penyebaran Islam melalui pedagang– 20 Zulkiflee Haron dan lain-lain, Tamadun Islam dan Tamadun Asia, Skudai: Penerbit UTM Press, teori -teori kedatangan islam ke alam melayu Alam Melayu merupakan gugusan pulau-pulau yang dihuni oleh bangsa Melayu yang serumpun.

Ianya terdiri daripada beberapa buah Negara seperti Indonesia, filiphina, Brunei, Pattani, dan Malaysia. Teori Kedatangan Islam ke China. Pelbagai teori telah Berjaya dirungkaikan dan ianya berlaku semenjak zaman Rasulullah (s.a.w) lagi.

Teori ini dapat dibuktikan berdasarkan catatan sejarah Dinasti Sui iaitu sekitar – Masihi dan Dinasti Tang sekitar – Masihi. Huraikan perkembangan masyarakat Islam di China sehingga abad ke Masihi.

Pengenalan: Latar Belakang masyarakat Cina dan geografi kedudukannya sebelum Islam: Beberapa versi kedatangan Islam ke negeri China: Islam dibawa China oleh Hamzah b Hamzah, anak Hamzah b Abi Talib. Versi kedua mengatakan kedatangan. Gerimis demi gerimis yang jatuh ke bahu sepanjang kita berjalan di jalan raya kehidupan ini adalah satu titik tolak untuk kita menjadi lebih baik.

Download
Teori kedatangan tamadun islam
Rated 3/5 based on 100 review